Kronika 2018

06.11.2022 12:52

                                                           Ostrostřelci rok 2018

6.4 – 7.4  2018 proběhlo v Žatci Plenární zasedání EGS, které organizoval Sbor rakovnických ostrostřelců pod záštitou OzKč. Jednalo se o první tak významnou akci v České republice. Plenárního zasedání se účastnilo přes 150 zástupců ostrostřelců z celé Evropy.

Ve vedení sdružení EGS je mnoho významných osob v Evropě. Jedná se například o Karl von Habsburg-Lothringen,Erzherzog von Österreich , Charles-Louis Prinz von Merode a další členové zastupujících vlády jednotlivých států.

Plenární zasedání bylo akcí, která byla přínosem svým různorodým složením jednotlivých účastníků a většinou je ohromnou propagací země a oblasti, která pořádá toto zasedání.

Během této akce došlo i k pasování nových rytířů Řádu sv. Šebastinána. Byl mezi nimi i Petr Šindelář, hejtman ostrovského ostrostřeleckého spolku.

8.4. se ostrostřelci zúčastnili žehnání nově zrekonstruované kapličky ve Vykmanově.

10.4. ostrostřelci přivítali legiovlak na nádraží ostrov a bylo navázáno nové přátelství s osádkou legiovlaku.

15.5. V roce 2018 to bylo již po 290. a v novodobé historii po 10., kdy se uskutečnily v Praze vodní barokní Svatojánské slavnosti NAVALIS.

Svatojánské slavnosti NAVALIS jsou oslavou nejznámějšího českého světce a „Pražana" sv. Jana Nepomuckého, patrona všech lidí od vody. Konají se vždy v předvečer jeho svátku - 15. května.

Slavnosti mají každoročně pevný scénář - slavnostní mši v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha, procesí od katedrály přes Karlův most na Křižovnické náměstí a barokní koncert na vodní hladině zakončený ohňostrojem.

Spolu s ostatními ostrostřelci salvou z našich pušek na Karlově mostě jsme i letos odstartovali závody veslic.

 

25.5. Jsme se zúčastnili slavnostního zahájení lázeňské sezony V Jáchymově, kde jsme měli polní kuchyň a vzduchovkovou střelnici. Také jsme byli součástí slavnostního historického průvodu a salvou odstartovali oficiální začátek akce. Stává se z toho taková pěkná tradice

16.6. jsme se zúčastnili Dne pro Ostrov v Zámeckém parku pod pohledovou zdí, kde jsme měli pro malé i velké tradiční vzduchovkovou střelnici.

17.8. – 19.8. V srpnu letošního roku proběhlo setkání ostrostřelců EGS (Europäische gemeinschaft historischen schützen) - v Leudal, v Holandsku.

Na této slavnostní akci jsme se rozhodně neztratili, a společně s ostrostřeleckými sbory z Rakovníka, Senomat, Lokte a Chomutova jsme důstojně reprezentovali naší republiku.

23.9. jsme se již tradičně zúčastnili Michaelské pouti na starém náměstí v Ostrově. I když se počasí moc nevyvedlo tak návštěvnost i naše reprezentace byla výborná.

Dne 6. října jsme ráno v 09:15 zahájili na Rastattském nádvoří slavnostní část letošních Zemských střeleb Ostrostřelců zemí Koruny české. Při této příležitosti byla v kostele Sv. Michaela a Panny Marie Věrné v Ostrově sloužena Mše svatá, při které náš úžasný pan farář Marek Hric požehnal náš nový ostrostřelecký prapor, který je opravdu krásný... Byl to úžasný zážitek. Jsem moc rád, že jsme společně s Janem Burešem a Vladimírem Křížem v roce 2015 obnovili tradici Ostrovských ostrostřelců, že k nám patří Jaroslav Zelenák, Ivan Nepraš, i moje úžasná paní Dominika, a že jsme se díky ostrostřelcům seznámili s řadou báječných lidí, ze kterých se stali i naši dobří přátelé a kamarádi. A moc vám všem, bratři a sestry z ostatních ostrostřeleckých sborů děkujeme zato, že jste nás mezi sebe přijali. Díky vám jsme opravdu v luxusní společnosti.

Mistrem ostrostřelců OzKč pro rok 2018 se stal Miloš Pešek ze Senomat.

Princem ostrostřelců OzKč pro rok 2018 se stal František Cháb z Chomutova.

Králem ostrostřelců OzKč pro rok 2018 se stal já Petr Šindelář, hejtman ostrovského ostrostřeleckého spolku.

27.10. Ostrostřelci stáli čestnou stráž u odhalení opraveného památníku obětem 1. světové války.

28.10. Ostrostřelci stáli čestnou stráž při odhalení pamětní desky na zámku v Ostrově a bylo nám ctí přijmout jako čestného člena pana Šrámka do našeho spolku.

V listopadu jsme si poprvé vyzkoušeli naše nové kabáty, které nám ušila paní Kvapilová z Chomutova. Naše uniformy dostali další parádní doplněk.

1.12. se konali královské střelby našeho spolku. Králem střelců se stal Vladimír Kříž, který na příští rok chystá malovaný terč. Mistrem střelců se stal Petr Šindelář.

23.12. Vrcholem letošního roku jako už každý rok byl staroměstský advent, který ostrostřelci pořádají spolu s Domem kultury. Letos sice pršelo, ale na účasti to vůbec nebylo znát a hodně lidí si přišlo pro páreček a svařené víno z naší ostrostřelecké polní kuchyně a také poslechnout vánoční koledy a zhlédnout něco z mistrovského umu taneční skupiny Mirákl, která je současným mistrem světa. I přes nepřízeň počasí se advent vydařil a lidé zůstávali i po skončení a povídali si mezi sebou

Kontakt

Ostrostřelci Ostrov