Kronika 2016

21.02.2018 15:51

10.01.2016 navštívil ostrostřelec Vladimír Kříž Jáchymovskou základní školu v rámci přednášky 1. světová válka, kde děti seznámil s tím, jak se žilo za 1. světové války v Ostrově a jaké útrapy prožívali Ostrovští občané během války. Přednáška se velice vydařila, v závěrečné diskuzi padlo hodně dotazů, což svědčí o zajímavosti přednášky.

 

03.04.2016 byli ostrostřelci požádáni o doprovod na jarní víkendovou stezku. Tuto akci pořádal MDDM Ostrov a děti šly trasu po staré Severinově cestě, Mlýnským údolím, kde také odpovídaly na otázky spojené s historií Mlýnského údolí. Počasí nám nadmíru přálo a děti se dozvěděly mnoho zajímavého ze svého okolí. Na stezce je doprovázeli ostrostřelci Vladimír Kříž a Jan Bureš, kteří mají zásluhu na obnovování stezky a na získávání historických informací o Mlýnském údolí.

30.04.2016 proběhly v areálu Březovské střelnice cvičné střelby, které opět perfektně  zorganizoval náš hejtman Petr Šindelář. Střeleb se také zúčastnil náš nový člen Jaroslav Zelenák, který nám všem předvedl, že bude dobrou oporou na střeleckých kláních.

16.05.2016 jsme se zúčastnili Svatojánské pouti NAVALIS v Praze. Celá akce byla velice vydařená a veliký dojem na nás udělalo osobní setkání s panem Kardinálem Dominikem Dukou. Při zpáteční cestě noční Prahou nám bylo umožněno pochodovat již dávno uzavřeným Hradem. Těšíme se na další ročník.

21.05.2016 spolu s Loketskými ostrostřelci jsme byli součástí zahájení Výstavy Toskanští Habsburkové, Kde jsme nastoupili před radnici a vypálili slavnostní salvu. Byla to naše první větší akce a shodli jsme se, že budeme muset nacvičit pochodování a povely. Této parády jsme se zúčastnili v plném počtu 6 ostrostřelců.

22.05.2016 jsme stáli čestnou stráž při výročí Podepsání partnerské smlouvy mezi městy Ostrov a Rasttat. Zde jsme se zúčastnili v počtu 3 ostrostřelců.

22.07.2016 jsme navštívili L.T. Manětín, kde jsme pro děti nejdříve připravili historický kvíz a potom vystřelili ukázkovou salvu. Děti měly možnost vystřelit si z perkusní pušky jen se zápalkou. Nikdo z dětí se nebál a našli se i tací, kteří si to chtěli zopakovat.

20.08.2016 jsme byli součástí historického průvodu v Jáchymově, který šel městem od lázeňského centra Agricola až Jáchymovskému kostelu, a to vše při příležitosti oslav 500 let města Jáchymov. U kostela jsme slavností salvou symbolicky zahájili slavnostní program.

21.08.2016 jsme stali čestnou stráž při slavnostní mši 500 let města Jáchymov , kterou vedl arcibiskup kardinál Dominik Duka.

17.09.2016 jsme se v Kadani zúčastnili střeleb Ostrostřelců zemí Koruny České. Zde se ukázalo, že budeme ostatním ostrostřeleckým spolkům důstojným soupeřem.  Střelec Vladimír Kříž nastřílel osobní rekord 46 nástřel 6 ran a počítaných 37 z 5 ran. Na střelbách jsme si vyzkoušeli i střelbu z luku, ve které byl z nás nejlepší hejtman Petr Šindelář.

25.09.2016 jsme se už tradičně zúčastnili v plné sestavě za doprovodu dam v historických oblecích Michaelské pouti, kde jsme vystřelili slavnostní salvu a poté jsme korzovali po Starém městě. Pozitivem bylo navázání přátelství s Ostrovskými velocipedisty a také to, že při pouti už začíná ožívat i Dlouhá ulice, kde nám bylo velice příjemně.

22.10.2016 jsme se v počtu tří ostrostřelců zúčastnili střelecké soutěže Opavský ostrostřelec, kde jsme se seznámili nejenom s jinými typy terčů, ale i s jinými zbraněmi , které jsme si také vyzkoušeli. Střelba z opakovací pušky byla zážitkem, a už se těšíme na další ročník Opavského ostrostřelce.

05.11.2016 na střelnici v Březové u Karlových Varů proběhly naše spolkové Královské střelby, ve kterých dominoval náš nový člen Jaroslav Zelenák, který se stal králem střelců a svůj výstřel umístil 13cm od středu malovaného terče.  Při střelbě na pistolový terč byl nejlepší náš hejtman Petr Šindelář s výsledkem 82 bodů. Příští malovaný terč zajištuje král střelců, a to střelec Jarda Zelenák.

12.11.2016 je pro náš spolek významným datem v naší obnovené spolkové tradici. Byli jsme přijati do svazu Ostrostřelců zemí Koruny České a stali jsme se členy Evropských historických střelců (Europäische Gemeinschaft historischen schützen – EGS) Toto je pro nás velikou ctí a zároveň závazkem.

22.11.2016 proběhl v prostorách firmy N.G. Elektro test nové polní kuchyně, který podle vyjádření našeho pana hejtmana dopadl na jedničku. Polní kuchyň je tímto připravena podpořit naše akce a první nasazení se očekává na Zlatý advent 18.12.2016

25.11.2016 jsme pomáhali zahájit vánoční čas v obci Nové Sedlo, kde jsme měli letos už poslední slavnostní salvu, při slavnostním rozsvícení vánočního stromu. Zde jsme si pochutnali na pečených kaštanech a zahřáli se svařeným vínem.

27.11.2016 jsme při rozsvícení vánočního stromu v Ostrově rozdávali pozvánky na Zlatý advent , který spolupořádáme s Domem kultury Ostrov. Také jsme vyfasovali nový doplněk naší uniformy, a to krásné a teplé šály.

03.12.2016 jsme se na pozvání Chomutovských ostrostřelců zúčastnili vánoční jízdy parním vláčkem, úzkokolejkou v blízkém Německu. Šlo vlastně o první naší zahraniční akci, kterou trošku provázely zmatky, ale nakonec to vše vyvážila návštěva městečka Seiffen, kde jsme se podívali do továrny na výrobu vánočních dekorací, kde jsme obdrželi malý, ale velice milí dárek a to krásné vyřezávané dělo a krabičku františků.

18.12.2016 jsme ve spolupráci s Domem kultury Ostrov pořádali už druhý ročník Zlatého adventu na Starém náměstí. Tato akce se velice podařila. Naše nová polní kuchyň vydala 150 porcí gulášové polévky a mnoho svařeného vína. Také jsme letos odměňovali vítěze vánoční soutěže. Na Staré náměstí přišlo mnoho lidí a společně s námi strávili v nádherné vánoční atmosféře krásné chvilky a zazpívali si s námi i koledy. Tato akce je na Starém městě teprve podruhé, a už si jí lidé velice oblíbili. Jsme moc rádi, že se nám podařilo vrátit Advent na Staré náměstí a hlavně, že lidé na Zlatý advent chodí.

Kontakt

Ostrostřelci Ostrov info[zavináč]petrsindelar.eu